tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kotiviljelyssä ei ole järkeä!


Keväällä 2015 aloitin viljelyn harrastuspohjaisesti. Okei, suunnitelmat lähtivät vähän lapasesta 😂
Entiset pellot olivat olleet aktiivisessa marjanviljelyssä viimeeksi ehkä 90-luvulla. Luonnontilan vuoksi entisillä mansikkapelloilla kasvoi lähinnä nuoria puita, vesakkoa ja risukkoa. 

Ensimmäisenä kesänä, 2014 siistimme pihapiiriä, johon tarvittiin moottorisahaa, raivaussahaa, lapioita, rautakankea ja talikkoa. Onneksi lähipiirissä oli sahoja, niin ei kaikkea ei tarvinnut ostaa.

Selasin intoa puhkuen puutarhamyymälöiden valikoimaa. Tarvitsin kalkkia ja lannoitetta, paljon kaikkea! Kaupan luonnonlannoite on luomua, sitä siis. Kassalla iski järkytys. Kuka hullu maksaa toista sataa euroa lannoitteista? No, minä 😆 Tästä tulee kallis harrastus!

SEIS! EI TÄLLAISESSA VILJELYSSÄ OLE MITÄÄN JÄRKEÄ. 
Onneksi ymmärsin tämän jo alkumetreillä.

Seuraavassa seitsemän vinkin listani, kuinka säästää ja viljellä taloudellisesti,
 orgaanisesti ja ilman pelkoa kassakriisistä.


1. UNOHDA ROUND UP ja SAMMALSYÖPÖT
Haluatko kasvattaa salaatteja tai muuta syötävää maassa, johon olet hieman aiemmin valellut kemikaaleja, kuten rikkaruohojen poistajaa tai sammalsyöppöä? Tuskin. Puhtaus ja orgaanisuus ovat ainakin itselleni lähtökohdat kaikessa viljelyssä. Älä tuhlaa rahojasi markkinamiesten humpuukiin.

Käännä maa lapiolla tai talikoilla ja poista rikkaruohojen juurakot. Sammal on merkki maan happamuudesta, eli maan PH-arvoa pitää nostaa, jotta kasvit kasvavat. Kalkitse siis viljelyala kunnolla. Siitä alempana jutussa.


2. KESANNOI
Jos suunnittelet viljelyä vuoden tai parin päähän ja haluat viljellä rikkaruohovapaasti, on kesannointi hyvä tapa. Etsi jostain vanha, ehjä pressu ja levitä se pellolle painojen alle. Jo yksi kesä pressutettuna hävittää suurimman osan rikkaruohoista ja kerää maahan voimaa.
Jos maltat pitää pressua vielä toisen kesän, on kaikki rikkaruohot kaikonneet ja maassa on huimat voimat kasvuun ilman lannoitetta.

3. TARVITSET KALKKIA
Fakta on tämä. Suomessa maa happamoituu ajan myötä. Voi, kun olisimme niin onnellisessa tilanteessa, kuin Ranskan kalkkikivisillä viinirinteillä, joissa maassa on itsessään kalkkikiveä ja PH on siten aina kunnossa. 

Eräs ystäväni yritti useampana vuonna kasvattaa salaatteja sammalpitoisessa maassa. Sammal on siis varma merkki happamoituneesta maasta. Arvaat varmaan miten kävi? Älä tee samaa virhettä. Mene puutarhakauppaan ja osta hienoa kalkkia 25 kilon säkissä. Hienolta nimeltään tämä on dolomiittikalkkia. Muista tässäkin kohtaa taloudellisuus. Monissa kaupoissa myydään kalkkia, joka on rakeistettu ja maksaa kolme kertaa enemmän, kuin hieno kalkki.

Itse levitän kalkkia ensikalkituksessa happamoituneelle maalle jopa 100-150 kiloa aaria (100 neliötä) kohden. Tätä kutsutaan peruskalkitukseksi. Sen lisäksi viskelen kalkkia vuosittain noin 25 kiloa aarille. Muista myös marjapensaiden ja hedelmäpuiden kalkitseminen.


4. KOMPOSTOI
Mikään ei voita kunnon kompostilannoitetta. Itse kompostoin saaressa kesän mittaan niin ruoka-, kuin puutarhajätteen aina haravoituja lehtiä myöden. Hieno keino säästää lannoitekuluissa.


5. KÄYTÄ HEINÄÄ JA RUOHOSILPPUA
Kuiva heinä toimii erinomaisena rikkaruohojen torjujana ja vastaleikatussa ruohossa on runsaasti ravinteita. Itse levitän ruohosilppua varsinkin kasveille, jotka tarvitsevat paljon voimaa, hyvä esimerkiksi valkosipulille.

6. TEE KOHOPENKKI
Onko sinulla pihapiirissä lahoavaa lehtipuuta, oksia ja lehtiä? Kaiva puoli metriä syvä monttu kostealle paikalle, esim. rinteen alapäähän. 

Lado pohjalle lahoavia lehtipuun runkoja ja kantoja. Sen päälle oksia ja sen päälle risuja sekä lehtiä. Muista kalkita. Laita päälle montusta poistetut mullat/savet ja levitä päälle kunnon kerros kasvumultaa. 

 Tästä kohopenkistä saat hienon kasvatuspaikan, jota ei oikeastaan koskaan tarvitse kastella tai lannoittaa. Hyvä kasvupaikka esim. kurpitsoille ja kaaleille.


7. HANKI LUONNONLANNOITETTA
Onko lähelläsi hevosia? Moni talli tai hevosen pitäjä on vain tyytyväinen, jos joku hakisi lantaa tiloilta pois. Muista, ettei lantaa tule käyttää heti tuoreeltaan, vaan se tulee kompostoida ennen käyttöä. Edullista voimaa maahan.

Viljely on hauska harrastus. Kaiken voi kuitenkin tehdä taloudellisesti ja järkevästi.
Kaikkea ei kannata ostaa. Kysy rohkeasti lähipiiristäsi apua ja vinkkejä.

1 kommentti:

  1. Itse olen hurahtanut bokashiin, tulee hyvää ja ravintorikasta multaa paljon nopeammin kuin kompostoinnilla.

    VastaaPoista